Ok. Så jag sa innan illamåendet hade kickat in ordentligt att jag aldrig skulle röra någon mat som överhuvudtaget skulle kunna anses som farlig på något sätt.
Jag hade fel.
Just nu sitter jag och läser på alla stora sushi-kedjors hemsidor för att ta reda på vilken fisk som blivit fryst förs och vilken som helt enkelt bara är rå. Den frysta fisken är enligt riktlinjerna här helt okej att äta, men man bör undvika den råa, vilket jag absolut tänker göra.
Det allra bästa är ju såklart att undvika sushi helt och hållet, eftersom det trots allt är rå fisk, om än frusen och upptinad, och det medför en liten liten risk.
Men jag kan inte. Just nu är sushi det enda* jag kan tänka mig att äta och jag måste för guds skull ha i mig mat. När jag tänker på sushi får jag ordentliga hungerskänslor, som en helt vanlig person. Inte ett uns av illamående är associerat till den måltiden och det känns så himla befriande.
Sushi på fisk som blivit frusen först är visserligen riskfritt enligt FSA, men jag trodde ändå aldrig att jag skulle våga äta det.
*Två andra saker kan jag visserligen tänka mig.
Det första är biltong, som bör frysas i tre dygn innan jag äter det, vilket inte riktigt fungerar med mina väldigt svajiga sug. FSA avråder visserligen inte från det, men det gör livsmedelsverket. Jag läser båda ländernas kostråd för att vara på den säkra sidan.
Det andra är ett rostat bröd med gåslever. Herregud vad det vattnas i munnen. Men det är ett stort no-no, eftersom det innehåller alldeles för mycket vitamin A. Dessutom skulle min man aldrig köpa hem det, djurvän som han är, och jag är fortfarande för svag för att hitta det själv.
biltong? Vad är det?
ReplyDeleteTorkat kött. Äter det varje dag i Kenya och det går att köpa i de flesta livs här i stan! Hel otroligt gott! http://en.wikipedia.org/wiki/Biltong
DeleteI know the feeling...Sushi var typ det enda jag var sugen på och kunde äta under mina graviditetsillamåendeperioder.
ReplyDeleteFörra graviditeten var jag vegetarian och jag skämtar inte när jag säger att jag LEVDE på vegetarisk sushi (och varma koppens sparrissoppa)
DeleteNu blev jag sugen på torkat renkött :-)
ReplyDeleteJag också!
Delete